Moskou en St. Petersburg

 

Moskou is niet alleen de hoofdstad van Rusland maar ook het kloppend hart van dit enorm land. Dit metropool heeft vele gezichten en een roerige geschiedenis. Van Ivan de Verschrikkelijke, de Romanovs, Catharina de Grote, Lenin, Stalin en Gorbatsjovs perestrojka, tot Jeltsin en het einde van de Sovjet-Unie. Het is een stad van de oligarchen of nieuwe rijken en meer dan ooit het politieke hart met Poetin en Medvedev. Al zit ze misschien diep, de Russische ziel is hier alomtegenwoordig!

7 8 9

De stad spreekt tot ieders verbeelding. Kom je voor de eerste keer naar deze hoofdstad, die tien miljoen inwoners telt, dan zal je eerste indruk er één zijn van brede straten met stenen blokken. De duistere Sovjetgebouwen doen voor de westerse toerist waarschijnlijk bevreemdend aan. Toch schuilt er achter deze stad meer dan je zult vermoeden.

  

Het icoon van deze stad is ongetwijfeld het Rode Plein met de Basilius Kathedraal en het Kremlin. Een bezoekje aan de symbolen van het oude communistische regime, zoals het Lenin mausoleum, zijn zeker de moeite waard. Neem ook eens met de Moskouse metro, waarvan elk station een architecturaal kunstwerk op zich is. Moskou is ook de stad van opera en ballet. Het wereldvermaarde Bolsjojtheater trekt jaarlijks duizenden geïnteresseerden die zich laten betoveren door de fantastische voorstellingen.

Door de reis met een nachttrein te combineren krijgt u ook de gelegenheid om St. Petersburg te bezoeken, wellicht één van de mooiste steden van Europa.

 10 11 12

Deze prachtige stad werd opgebouwd vanaf 1703 in opdracht van Peter de Grote, die zich liet inspireren door de bouwkunst uit het Westen. De stad is gebouwd op een aantal eilanden die door wel 500 bruggen met elkaar verbonden zijn. Het grachtenstelsel leende Peter de Grote van Amsterdam. Onder andere door deze bruggen en kanalen wordt de stad wel het ‘Venetië van het noorden’.   De stad is uitzonderlijk rijk aan cultuur, geschiedenis en bijzondere architectuur.

Sint-Petersburg is in de eerste plaats natuurlijk de stad van Peter de Grote. Nog geen tien jaar nadat deze eigenzinnige tsaar de stad had gesticht, werd het al de hoofdstad van het grote Rusland maar later werd die eer weer toebedeeld aan Moskou. Het is vooral de tsaristische periode die zijn stempel op de stad heeft gedrukt. Iedere tsaar of tsarina had natuurlijk zijn eigen smaak, en liet uit megalomanie de stad volbouwen. 

Tot de mooiste monumenten behoren de Hermitage, de Sint-Izaäkskathedraal, Alexander Nevski-klooster, de Kerk van de Verlosser op het Bloed, het Zomerpaleis en nog veel meer. Dwars door de stad loopt de meest beroemde straat van Rusland, de vier kilometer lange Nevski Prospekt, die je langs weerszijden overdondert met zijn prachtige bouwwerken.